Предимства и недостатъци на порцелановите фасети

Порцелановите фасети възпроизвеждат идеално естествения вид на зъбите.

Зъбите са изградени от основна тъкан – дентин, който е покрит от тънък емайлов слой. Зъбният емайл е полупрозрачен, пропуска светлината, но и частично я разсейва. Когато светлината стигне до зъбната повърхност, тя навлиза в прозрачния емайл и се отразява, когато достигне непрозрачния дентин. Това поведение на светлината спрямо зъбните тъкани определя блестящия, полупрозрачен вид на естествените зъби.

Порцелановите фасети се изработват от материал, който е стъклоподобен – керамика, която е полупрозрачна. Когато порцелановата фасета се циментира върху зъбната повърхност, светлината свободно преминава през нея, достига до непрозрачния цимент и дентин и се отразява. Поради това зъбът с порцеланова фасета изглежда напълно естествен.

 

Порцелановите фасети са стабилни – порцеланът не се оцветява и не се износва в устата.

 

Козметичните стоматологични материали имат общия недостатък да променят свойствата си при продължителен престой в устната кухина, да се оцветяват и да се износват от триенето с естествените зъби. Тези процеси са особено ускорени при вредни навици на пациента – лоша хигиена, бруксизъм, честа консумация на оцветяващи напитки – чай, кафе, червено вино, тютюнопушене.

Голямо предимство на стоматологичния порцелан е неговата стабилност в устната кухина. Порцеланът представляват стъклоподобен материал, който – подобно на стъклото – е химически инертен материал, не влиза в химични взаимодействия, не се износва и не променя вида си.

Порцеланът е твърд, но крехък материал и съществува риск от фрактура на фасетите. Веднъж увредена, порцелановата фасета не може да бъде поправена и трябва да бъде заменена с нова, което е свързано с допълнителен разход на пари и време. Ако порцелановата фасета се отлепи, в повечето случаи е възможно да бъде залепена отново.

Порцелановите фасети могат да се залепват върху зъбите без изпиляване или след изпиляване. Когато се налага емайлът на зъбите да бъде изпилен, той се губи безвъзвратно. Веднъж препариран за зъбна фасета, зъбът винаги ще се нуждае от допълнителен материал за възстановяване на естетиката и функцията си – фасета или коронка. Този въпрос е от значение само когато фасетите се поставят върху здрави зъби, с козметична цел. Ако зъбите имат дефекти, фасетата е оптималното решение, той като изпиляването за фасета е най-икономично.

 

Предимства на порцелановите фасети:

• Идеална естетика
• Възможност за точно реализиране на желанията на пациента
• Дълготрайност
• Икономично изпиляване на зъбите или липса на изпиляване

 

Недостатъци на порцелановите фасети:

• Риск от фрактура
• Изпиляване на зъбите
• Висока цена
• Необходимост от дългосрочна поддръжка