За кого са подходящи порцелановите фасети?

Порцелановите фасети се използват за козметични корекции на предни зъби, които са пукнати, счупени, абразирани, изкривени, оцветени.

 

За кого са подходящи порцелановите фасети?

 

Порцелановите фасети не са подходящи за всеки пациент. Съобразяването с показанията и противопоказанията за фасети е изключително важен фактор, от който зависи успеха на лечението. При клиничния преглед вашият стоматолог ще прецени дали порцелановите фасети са подходящо решение за вашия случай или ще ви предложи алтернативно решение, с което да бъде постигнат същия естетичен резултат.

Задължително условие за поставянето на порцеланови фасети е добрата орална хигиена на пациента, тъй като порцелановите фасети изискват специални грижи.

 

Порцелановите фасети са подходящи при следните случаи:

• Дефекти на зъбната повърхност, абразия на дъвкателните ръбове, промяна на формата на предните зъби
• Стари пломби или стари фасети за подмяна
• Възстановяване на цвета на оцветени зъби след канално лечение, флуороза, тетрациклинова терапия и др.
• Корекция на малки промени в позицията на зъбите като алтернатива на ортодонтско лечение
• Затваряне на разстояния между зъбите – диастема и треми

 

За кого не са подходящи порцелановите фасети?

Порцелановите фасети не са подходящи за някои зъби и някои пациенти:

• Нелекувани зъби – порцелановите фасети не могат да бъдат поставени върху зъби с нелекувани кариеси, венечни и пародонтални заболявания; тези заболявания трябва да бъдат излекувани преди поставянето на фасетите.
• Значително разрушени зъби – порцелановите фасети не укрепват зъбите, които нямат стабилна основа – зъби с големи кариеси, пломби или фрактурирани зъби; в тези случаи може да е по-подходящо поставянето на корони.
• Липса на емайл – порцелановите фасети се свързват химически с емайла на зъба; зъби, при които има значителна загуба на емайла, не са подходящи за порцеланови фасети.
• Бруксизъм – порцелановите фасети не са подходящи за пациенти, които стискат зъби или скърцат със зъби; при тези навици върху зъбните фасети се упражняват сили, които могат да доведат до фрактура на фасетите. Ако пациент с бруксизъм желае зъбни фасети, през нощта трябва да носи мека шина, за да редуцира стреса върху фасетите.

 

Клиничен преглед

Преди да ви препоръча лечение, вашият стоматолог ще извърши подробен преглед на вашите зъби, ще ви назначи допълнителни изследвания при необходимост (например рентгенографии), ще направи фотографии зъбите ви, ще вземе отпечатък от зъбите ви.

Вашият стоматолог ще ви запита за промените, които желаете, и ще ви помогне да разберете до каква степен вашите желания са изпълними.

Вашият стоматолог може да ви предложи да видите предварително восъчен моделаж на зъбите, които желаете, преди да започне работа по тях, или да ви предложи компютърна обработка на вашата снимка, за да видите как бихте изглеждали с желаните от вас зъби.