Фотополимерни фасети

Фотополимерните фасети се използват за корекция на цвета, формата и размера на зъбите и повишаване на тяхната естетика. Фотополимерните фасети могат да се използват и за корекция на малки фрактури и пукнатини на зъбите.

Фотополимерните фасети могат да бъдат поставени за един ден. Те могат да се изработят след минимално изпиляване на зъба или без изпиляване. За разлика от порцелановите фасети обаче, фотополимерът търпи промени в устата и с времето може да промени вида си, да се оцвети, да се износи. Дълготрайността на фотополимерните фасети е около 3-4 години, но подмяната им е по-лесна и по-евтина.

 

ПОКАЗАНИЯ

Фотополимерните фасети могат да бъдат използвани за корекция на много козметични проблеми. Най-често фотополимерните фасети се използват при:

• Зъби с неправилна позиция в зъбната дъга – малки корекции в позицията на зъбите могат да бъдат извършени с фотополимерни фасети. По-големи деформации изискват ортодонтско лечение.

• Оцветени зъби – фотополимерните фасети се използват за корекция на цвета на зъби с промяна на цвета – след канално лечение, оцветявания от медикаменти, бели петна.

• Разрушения на зъбите – при ерозии, фрактури, пукнатини, кариеси фтополимерните фасети често са идеалното решение – евтини и предпазващи останалите зъбни тъкани, без излишно изпиляване.

• Затваряне на разстояния между зъбите – фотополимерните фасети са най-бързият и най-евтиният начин за затваряне на разстояния между зъбите.

 

ДЪЛГОСРОЧНОСТ

Издръжливостта на фотополимерните фасети зависи от много фактори – от качеството на използвания материал, от грижата за фасетите, хигиенните и други навици на пациента, като консумация на оцветяващи напитки и храни, пушене, бруксизъм. Средната годност на фотополимерните фасети е около 4 години.

 

АЛТЕРНАТИВИ НА ФОТОПОЛИМЕРНИТЕ ФАСЕТИ

Алтернатива на фотополимерните фасети са порцелановите фасети (по-висока естетика, по-висока издръжливост, по-висока цена, пестене на зъбните тъкани) и керамичните коронки (по-висока естетика, по-висока издръжливост, по-висока цена, изпиляване на здрави зъбни тъкани).

 

ПОСТАВЯНЕ НА ФОТОПОЛИМЕРНИ ФАСЕТИ

При внимателен преглед вашият стоматолог ще прецени дали фотополимерните фасети са добра терапевтична възможност за вас.

Ако стоматологът ви ви препоръча лечение с фотополимерни фасети, е необходима внимателна преценка на вашите естетични изисквания и технологичните възможности на стоматолога и зъботехника. На този етап трябва да бъде взето решение за евентуална промяна на цвета и формата на зъбите.

След внимателно почистване на зъбите от зъбен камък и зъбна плака, стоматологът ще ги подготви за фасетите. Стоматологът ви ще реши дали да изпили зъбите ви или не и ще ви предложи директно или индиректно изработване на фасети. Изпиляването на зъбите за фасети е минимално – около 1 милиметър. Изпиляването засяга само повърхностния слой на зъба – емайла, който осъществява здрава връзка с фасетата чрез бондинг техника.

При директната техника вашият стоматолог ще изработи фасетите директно върху вашите зъби, в едно посещение. При индиректната техника стоматологът взема отпечатък от подготвените зъби и го изпраща на зъботехника, който изработва фасетите в лабораторията; те се циментират върху зъбите със специален цимент в следващо посещение.

 

ЦЕНА

Цената на фотополимерните фасети зависи от качеството на използвания материал, техниката (директна или индиректна, респ. работата на зъботехника) и опита на стоматолога.

 

Фотополимерни фасети