Дълготрайност и грижа за порцелановите фасети

Няма точно правило, по което да се определи дълготрайността на порцелановите фасети. Порцелановите фасети обикновено запазват структурната си цялост и красотата си около десет години и повече, но не са вечни. При добра грижа порцелановите фасети могат да издържат и повече от десет от години.

 

ГРИЖА ЗА ФАСЕТИТЕ

 

Поддържайте добра орална хигиена
От съществено значение за дълготрайността на фасетите е добрата хигиена на устната кухина, особено около ръбовете на фасетите, където има естествени условия за натрупване на зъбна плака. Доброто почистване на плаката ще предотврати развитието на кариес под фасетата и възпалението на венеца. Най-често ръбът на фасетата е на нивото на венеца – при неправилна грижа за тази зона венецът ще се отдръпне и това ще компрометира естетичния резултат. Прекормерното и грубо четкане в тази област обаче също може да доведе до рецесия на венеца.

Поискайте препоръки от вашия стоматолог за поддръжката на фасетите си.

 

Избягвайте прекомерно натоварване върху фасетите
Порцеланът е твърд, но крехък материал и под действие на внезапни, интензивни и напречни сили може да се счупи. Избягвайте излишно натоварване върху керамичните ръбове при ежедневни дейности, като гризане на нокти, отваряне на бутилки със зъби и др. Ако спортувате, си осигурете назъбна шина, която да носите по време на тренировките. Ако страдате от бруксизъм – стискане или скърцане на зъби, трябва да си осигурите мека шина по време на сън.

 

Избягвайте честата консумация на оцветяващи храни и напитки
Слабото място на порцелановите фасети е циментът, с който се залепват върху зъба. Този цимент е фотополимерен и с времето може да абсорбира оцветители от храните и напитките, които приема пациентът. Фасетката ще запази красивия си вид, но ръбовете й могат да се оцветят, което ще компрометира естетичния ефект. Добрата лична хигиена и регулярната професионална хигиена може да предотврати този нежелан ефект.

Освен това, избягвайте оцветяващи храни и напитки, като чай, кафе, червено вино, тютюн.

 

Пациентите на Естедентал получават специална книжка с пълна инструкция за грижа за зъбните фасети.

Как да се грижим за зъбите си