Алтернативи на порцелановите фасети

Повечето пациенти желаят зъбни фасети по козметични причини. Макар и икономични по отношение на зъбните тъкани, фасетите най-често изискват изпиляване на зъбите и дългосрочна поддръжка на зъбите. Поради това лечението трябва да бъде целесъобразно преценено спрямо предимствата и недостатъците на алтернативните терапевтични възможности.

Порцелановите фасети най-често се поставят със следната цел:

  • Изсветляване на цвета на зъбите
  • Постигане на по-красива форма на зъбите
  • Корекция на подреждането на зъбите в зъбната дъга
  • Затваряне на междузъбните пространства

Тези проблеми могат да бъдат разрешени и с по-консервативни терапевтични подходи. Консервативността на подхода се преценява по отношение на травмата върху зъбите, загубата на зъбни тъкани (изпиляване на зъбите), продължителността на лечението, нуждата от поддържащи манипулации и цената на лечението в краткосрочен и дългосрочен план.

Избелване на зъбите

Избелването на зъбите е отлична алтернатива на порцелановите фасети, когато пациентът желае само изсветляване на зъбите, без промяна във формата им. Резултатите от избелването обаче са непредвидими, избелването изисква време, особено домашното избелване, и е необходимо да бъде провеждано периодично за поддържане на ефекта.

Фотополимерни пломби

Фотополимерните пломби имат отличен естетичен ефект и успешно възстановяват дефектите на зъбите, без да се налага изпиляване на цялата предна повърхност на зъба. Фотополимерните пломби позволяват запазване на здравите зъбни тъкани и постигане на отлична естетика. Недостатък на фотополимерните пломби е по-ниската им издръжливост в сравнение с порцелана – те се оцветяват и загубват красивия си вид по-бързо. Замяната им обаче е лесна и евтина.

Фотополимерни фасети

Фотополимерните фасети са отлична алтернатива на порцелановите фасети. Те са по-евтини, могат да бъдат поставени в едно посещение и могат да имат много сходен естетически резултат (в зависимост от уменията на стоматолога). Фотополимерните фасети се изработват с послойна техника, с използване на различни фотополимерни маси, които възстановяват различните зъбни тъкани – дентин, емайл. Фотополимерите обаче са по-малко издръжливи от порцелана и се нуждаят от по-честа смяна.

Директни фотополимерни фасети

Ортодонтско лечение

Ортодонтското лечение е отлична алтернатива на фасетите, когато е необходимо правилно подреждане на зъбите и затваряне на разстоянията между зъбите, но пациентът не желае промяна на формата, размера и цвета им. Ортодонтското лечение обаче изисква продължително време (най-често 1-2 години), скъпо е, но дългосрочното поддържане на резултата е по-евтино от поддръжката на фасетите.

 
Какво представляват порцелановите фасети?
За кого са подходящи порцелановите фасети?
Предимства и недостатъци на порцелановите фасети
Как се поставят порцеланови фасети?
Холивудска усмивка
Дълготрайност и грижа за порцелановите фасети
Цена на порцелановите фасети
Гаранция на порцелановите фасети
Алтернативи на порцелановите фасети
Порцеланови или фотополимерни фасети?
Фотополимерни фасети

Д-р Мая Живкова За повече информация за порцелановите фасети се свържете
с д-р Мая Живкова чрез формата за контакт или на телефон 0889 217 402

 

ВЪПРОСИ И КОМЕНТАРИ